אלרגיה
מה זה אלרגיה?
אלרגיה הינה תגובת יתר של המערכת החיסונית נגד חומרים שונים. באופן תקין יודעת המערכת החיסונית שלנו לזהות גורמים שעלולים להזיק לגוף – למשל חיידקים או נגיפים – להגיב נגדם ולחסלם. אולם לעיתים היא "מתבלבלת" ומגיבה נגד חומר שאין בו איום פוטנציאלי כמו אבקני פרחים, עובש ומזונות שונים. חומר כזה מכונה אלרגן.
אלרגיה נגרמת משילוב של גורם גנטי תורשתי עם חשיפה לאלרגנים (גורמי האלרגיה). בעת החשיפה הראשונה לאלרגן תהיה תגובה ראשונית של מערכת החיסון. התגובה הראשונית הזאת תהיה בדרך כלל מתונה, ולעיתים לא תורגש כלל. במהלך החשיפה הראשונה הזאת ייווצר "הזיכרון החיסוני", כך שבחשיפה שלאחר מכן כבר תתרחש תגובה אלרגית שתורגש משמעותית. קיימים סוגים שונים של אלרגנים:
- אלרגנים נשאפים כמו אבקני פרחים, אבק הבית (הכולל גם הפרשות של קרדית האבק), עובש ופרוות חתולים.
- מזונות שונים כמו בוטנים, פירות שונים וחלב.
- תרופות כמו פניצילין.
- עקיצות חרקים כמו עקיצת דבורים.
- כימיקלים שונים כמו תמרוקים ואבקות כביסה.
תסמינים:
באופן כללי יש שוני בין האנשים לגבי התגובות האלרגיות.
התגובות שונות באופיין:
- פריחה בעור – פריחה קלה ומינימלית לעומת פריחה קשה ומפושטת.
- גודש באף – גודש באף לעומת תגובה סוערת ביותר המכונה אנפילקסיס שעלולה לסכן חיים.
התגובות הקשות מתפתחות במהירות ובגלל חומרתה היא מחייבת התערבות רפואית מהירה.
משך התגובה:
תגובות אלרגיות שונות נמשכות פרקי זמן שונים.
- יש תגובות שיכולות להימשך בין כמה שעות לכמה ימים (למשל, גודש באף).
- תגובות אחרות יכולות להימשך זמן רב יותר: שבועות ואף חודשים. למשל תגובות אטופיות, כמו דלקת עור אטופית (אטופיק דרמטיטיס), עלולות להיות ממושכות למדי.
- תגובה אנפילקטית מתפתחת לרוב במהירות (בתוך כמה דקות ועד כמה שעות) ועלולה להיות מסכנת חיים. לכן היא מחייבת התערבות רפואית מידית.
איך מאבחנים:
איתור גורמי האלרגיה מאפשר להדריך את החולה כיצד להימנע באופן יעיל מהגורמים האלה ולהציע לו במקרים מסוימים טיפול חיסוני כדי להפחית את הרגישות שלו לאותם הגורמים. ההנחיות הבינלאומיות כוללות המלצה להפנות לייעוץ אלרגי. כל חולה שסובל מבעיה מתמשכת של אסתמה או של נזלת ושנדרש לטיפול תרופתי מתמשך.
אבחון אלרגיה הוא פשוט ומהיר ונעשה במרפאה לאלרגיה באמצעות תבחינים בעור שבהם מטפטפים על פני אמת היד טיפות של חומרים אלרגניים שונים ומחדירים בעדינות את הטיפות לעור באמצעות נגיעה עדינה בדוקרן בכל אחת מהטיפות. התגובה שמתפתחת בתוך כ־15 דקות מראה אם קיימת רגישות אצל הנבדק ולאיזה מהגורמים.
לעיתים יש לעשות בדיקת דם כדי לגלות את הרמה של נוגדני IgE סגוליים (ספציפיים) לאלרגנים השונים. הרופא המומחה לאלרגיה יוכל לקבוע איזו בדיקה רצויה ומהי המשמעות של תוצאות הבדיקה כדי להנחות באופן נכון את המטופל.
במקרה של חשד לתגובות מקומיות בעור ניתן לבצע תבחיני עור לבדיקת רגישות למגע באמצעות הדבקת מדבקות המכילות את החומרים החשודים ובדיקה חוזרת לאחר כמה ימים.
רופאים מטפלים
ד"ר מנחם רותם
התמחות:
רופא מומחה לרפואת ילדים, תת התמחות באימונולוגיה קלינית ואלרגיה
תפקיד נוכחי:
מנהל היחידה לאלרגיה, אסטמה ואימונולוגיה , במרכז רפואי "העמק", עפולה
מלאו את הטופס ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם האפשרי:
המטרה הטיפולית – להביא אותך לכדי הגרסה הכי אטרקטיבית של עצמך.